Ryes Mølle Biavl

Tlf. +45 42 70 55 75

07 00 00 HONNING med CHOKOLADE-PEBERMYNTE

SLYNGET HONNING med CHOKOLADE-PEBERMYNTE

Klik herunder for: SLYNGET HONNING


PRESSET HONNING med CHOKOLADE-PEBERMYNTE

Klik herunder for: PRESSET HONNNG


PRESSET HONNING er en honning med en smag, der adskiller sig en del fra slynget honning, fordi den er mere aromatisk og indeholder op til 10 gange så meget pollen, da pollen har sin egen smag. Analyser har vist at der er optil 3.000 fermenterede pollenkorn pr. gram slynget honning. Medens der i presset honning kan være op til, 50.000 pollen korn pr. gram, måske mere.

Ulempen ved slyngning er, at honningen i små honningdråber kastes gennem luften fra tavlerne til slyngens væg. Derved forsvinder nogle af de flygtige duft- og smagsstoffer fra honningen. Ligeledes er der ved slyngning risiko for iltning af honningen på grund af den store samlede overflade, dråberne får. Desuden vil dråberne, også kunne optage fugt og lugt fra den omgivende luft. Da pollekornene i pollentavlerne sidder godt fast, kan de ikke slynges ud.

Presningen gør imidlertid, at en del pollen frigøres og derved kommer til at indgå i honningen.  Det kan diskuteres, om man synes bedst om preset honning eller slynget honning. Men uanset hvad, afhænger honningens smag, duft og kvalitet først og fremmest af de blomsterarter, som bierne har besøgt, derfor holder vi honning adskildt fra de forskellige bigårde.

Honning består mest af sukkerarter (kulhydrater) og vand. Honning er biernes brændstof. Pollenet er deres ‘byggesten’ dvs. til vækst, vedligeholdelse af immunforsvar, hjælp til forplantning osv. Der går ca. 140 mg pollen til at, få en bi fra puppe stadiet, til voksen bi. Bierne fermenterer (omsætter) pollenet i cellerne. Dvs. at de tilsætter enzymer fra deres munddele, blander lidt honning i, hvorefter de pakker pollenet ned i cellerne, sprøjter en smule bigift på og lukker cellerne. Der sker så en nedbrydning/omsætning af pollenet, i bestanddele, indeholdende ca. 20–30% protein, 10% fedt og 7% stivelse, plus en del mineraler, vitaminer, aminosyrer, antibiotiske stoffer og smagsstoffer. Faktisk er denne nedbrydning/omsætnings proces, næsten den samme som man ser i yoghurt, sauerkraut, marinerede sild osv.

Bier og mennesker kan ikke optage disse stoffer (mineraler, vitaminer osv.) i organismen, uden denne fermentering. Det er så disse stoffer, der kommer ud i honningen, i større målestok ved presning. Dette giver, som sidegevinst også et sundere produkt.